Quins secrets amaga la Deessa de marbre blanc de la plaça Catalunya?
La Deessa de la plaça Catalunya és una de les escultures més emblemàtiques de Barcelona, però pocs coneixen la seva fascinant història i les curiositats que l’envolten.
Aquesta obra va ser creada per l’escultor gironí Josep Clarà a principis del segle XX, durant la seva etapa a París. Inicialment, Clarà la va anomenar Enigma, ja que volia transmetre la sensació de misteri i introspecció a través de la figura femenina, que destaca per la seva bellesa serena i les formes suaus, inspirades en l’ideal clàssic mediterrani.
La seva arribada a la plaça Catalunya no va estar exempta de polèmica. Quan es va instal·lar per primera vegada, la nuesa de la figura va provocar el rebuig d’alguns sectors conservadors, que van aconseguir que fos retirada al cap de pocs dies.
No obstant això, la pressió popular i l’interès artístic van fer que la Deessa tornés al seu lloc la nit abans de la inauguració de l’Exposició Internacional de Barcelona, convertint-se ràpidament en una de les escultures més estimades de la ciutat.
Una dada curiosa és que la figura que avui presideix la plaça no és l’original. Per protegir-la de la contaminació i el deteriorament, l’escultura original es va traslladar a l’interior de la Casa de la Ciutat, i a la plaça hi ha una còpia fidel realitzada per Ricard Sala.
Avui, la Deessa observa la ciutat des del seu estany, d’esquena a les Rambles, mantenint intacte el seu misteri i la seva elegància, i convertint-se en un autèntic símbol de Barcelona i de la seva història artística.