Vida Privada, Josep Maria de Sagarra

Sabeu qui va estrenar la seva obra al Teatre Romea el 1917, va ser amic d’en José Ortega i Gasset, Josep Pla?

 

Doncs va ser Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau, nascut a Barcelona el 5 de març de 1894 a una família aristòcrata de Barcelona. El Palau de Mercaders del carrer del mateix nom va tenir una gran influència junt amb la casa de Santa Coloma de Gramenet on pot observar la natura a prop, tal com podem veure en una de les seves proses Els ocells amics.

 

vida privada josep maria sagarra

 

Als seus quinze anys, ja és lector de poemes homèrics, durant els seus estudis als jesuïtes del carrer Casp, escriu versos de temàtica religiosa tant en castellà com en català.

 

Els seus estudis diplomàtics no li fan el pes i el seu amic Ortega i Gasset li proposa ser un corresponsal de notícies a Berlín, on entre els anys 1919 i 1921 recorre Holanda, Alemanya, Polònia i altres països de l’Est.

 

El seu èxit l’aconsegueix al poc de la seva tornada i durant l’estança amb el seu amic Josep Pla, on a partir d’aquella època aconsegueix estrenar una obra cada any com a mínim, amb una venda d’exemplars mai vistos fins aquells anys.

 

L’any 1932. Publica Vida Privada, on arriba el punt àlgid de la seva carrera. Va ser una novel·la que tenia lloc a Barcelona i que a més explicava els secrets més íntims dels personatges.

 

Amb aquesta novel·la guanya el premi Joan Creixells de narrativa. Els crítics literaris la can rebre amb fredor per ser suaus, ja que va ser considerada una novel·la escandalosa i immoral que finalitza en l’època entre l’Exposició Universal de 1929 i l’arribada de la República de 1930, on ens porta per un llarg camí per Barcelona durant tres generacions de la família Lloberola.

 

Vida Privada Josep Maria de Sagarra

 

< montserrat roig