rutes guiades barcelona

Per què 13 oques a la catedral?

És innegable que el claustre de la Catedral de Barcelona amaga molts secrets i llegendes. Una d’elles és la de les 13 oques. Per què 13?, i per què oques?, aquí et donem les respostes.

 

Una de les llegendes diu que el vigilant de les obres de la Catedral vivia amb unes oques. Una nit uns lladres s’acostaren a les obres per intentar robar i les oques es posaren a clacar, fent fugir els lladres sense botí. Des d’aleshores, les oques es van guanyar l’honor de ser presents sempre.

 

La segona llegenda, diu que fou en honor a Santa Eulàlia, que reposa a la cripta de la Catedral. Li van imposar 13 martiris per negar-se a renunciar a la fe cristiana a l’edat de 13 anys, en l’època romana. Els martiris consistien a tancar-la en una presó fosca, despullar-la i deixar-la a la fosa fins que quedés coberta de neu, llençar-la dins un bidó ple de vidres per la baixada de Santa Eulàlia i així fins a 13. El darrer i definitiu, va ser crucificada.

 

Un cop santificada se li van atribuir tres símbols, cadascun amb un significat, i que acostumen a acompanyar-la en les imatges. El primer és el palmell, l’element que representa el martiri, i com a anècdota us volem explicar que l’expressió popular “la va a palmar” ve dels palmells que es lliuraven als quals havien de ser martiritzats. El segon és una creu que té forma d’aspa com la que van fer servir per a la seva crucifixió. I el tercer un colom, com el que segons diu la llegenda va sortir de la seva boca quan va morir i va marxar volant cap al cel, interpretant que era la seva ànima.

 

Actualment doncs, podem gaudir de la visita del Claustre d’estil Gòtic construït entre els segles XIV i XV admirant, a més d’aquestes precioses oques, diverses palmeres i magnòlies, també un taronger situat al mig del claustre.

ConèixerBcn – Rutes guiades Barcelona