ruta guiada barcelona

L’origen de “La quinta forca”.

Sovint a les rutes guiades per Barcelona que fem amb tots vosaltres, quantes vegades, heu sentit allò de “Estava a la quinta forca”? Aquesta expressió té la seva procedència a l’edat mitjana i com no podia ser d’una altra manera, concretament a Barcelona.

El seu significat vol dir que es troba molt lluny, i prové d’una època on s’aplicava la pena de mort de forma habitual, les forques es plantaven de forma provisional per la ciutat però n’hi havia d’estables i dins de les muralles de la ciutat eren quatre:

Al Pla de Palau coneguda com a l’esplanada de les forques, es té constància des de l’any 1382, a la Boqueria, que rebia aquest nom perquè era on es comerciava amb carn de boc, a Sant Antoni i al límit jurisdiccional amb la vila de Sants, actualment conegut com Creu Coberta.

Posteriorment es va instal·lar la “quinta forca” fora de muralles i molt lluny per les distàncies de l’època, concretament a la via que comunicava el Vallés amb el pla de Barcelona, actualment el que es coneix com la Trinitat, és a dir, molt lluny de les muralles. La raó de l’emplaçament de totes elles a camins de molta confluència, era la d’avisar els nouvinguts del que podia passar en cas que algú actués com un malfactor.

L’estrangulació del condemnat a mort mantenint-lo suspès a la forca, va ser una pràctica habitual a la ciutat fins al 1832.

rutes guiades per barcelona

Rutes guiades per Barcelona. ConèixerBcn.