rutes guiades per barcelona

Qui va construir la Catedral del Mar? Rutes guiades per Barcelona

Tot i que la Catedral del Mar té un estat de conservació prou bo i molt similar a quan es va construir, entre altres penúries, ha sofert un terratrèmol el segle XV, amb un desenllaç tràgic que va matar a una vintena de persones en caure la rosassa original, va ser objectiu de bombardejos com els de 1714, que la van convertir en un gran objectiu en estar situada a primera línia del front i va patir diferents incendis durant els dies de juliol de 1936.

 

Però res de tot això va poder destruir les pedres que havia portat Arnau Estanyol, protagonista de la novel·la d’Ildefonso Falcones, que en un moment de la seva vida va ser bastaix de capçana. Els bastaixos treballaven regularment a la ribera de la mar, d’on prové la denominació habitual de bastaix de ribera, i s’encarregaven de transportar les mercaderies des de les platges o els molls fins a la duana, als magatzems particulars, i viceversa.

 

 

En l’actualitat, són recordats per haver assumit la tasca del portatge gratuït des de la pedrera de Montjuïc fins a l’església de les pedres necessàries per a la seva construcció, i haver estat els impulsors d’un projecte que juntament amb treballadors del mar i dels veïns, va culminar amb la construcció de la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, coneguda com la “catedral de la Ribera”, referent de l’arquitectura d’estil gòtic, per l’harmonia de les seves proporcions i la serenitat que ofereix el conjunt.

 

A l’Edat Mitjana els períodes de construcció d’una església, implicaven canvis d’estil arquitectònic. Santa Maria del Mar de Barcelona n’és una excepció: construïda en només 55 anys, de 1329 a 1384, és l’única església d’estil gòtic català pur.

 

Els bastaixos van veure recompensada la seva feina amb dues figures de bronze a les portes de Santa Maria del Mar.

 

Aprofundirem en aquesta època a una de les properes rutes guiades per Barcelona que farem a ConèixerBcn.

 

 

rutes guiades per barcelona