felip neri barcelona

Plaça de Sant Felip Neri

La plaça de Sant Felip Neri, és un indret singular a Barcelona. Hi ha una església, d’estil barroc i que data de l’any 1721 que rep el mateix nom que la Plaça, Sant Felip Neri. Aquesta plaça es troba al Barri Gòtic de Barcelona i té una història que no passa desapercebuda.

 

Va ser un 30 de gener de 1938 durant els bombardejos a la ciutat de Barcelona, en plena Guerra Civil, quan a les 9 del matí, l’aviació Legionària Italiana, aliada de Franco, va bomberdejar  la plaça de Sant Felip Neri, deixant 42 víctimes mortals, molts van ser infants que jugaven a l’escola que hi havia just al costat de l’església. Segons altres fonts, el total de morts va ser de 150.

 

Els bombardeigs van ser especialment virulent a la plaça, però van caure per tot el barri gòtic deixant milers de morts.

Actualment, a la façana de l’església s’hi poden veure les restes de la metralla i de la seva crueltat. Val la pena passejar en silenci tenint molt present tot el que va passar el 30 de gener de 1938 com a senyal de respecte cap als civils morts allà.

 

La Font que hi ha al mig de la plaça, és posterior als bombardejos, de l’època contemporània, però està situada amb molt d’encant. És el millor homenatge en record a les víctimes.

També es va tornar a construir una altra llar d’infants i l’any 1959 es va convertir en una escola de primària i secundària. Avui dia els nens juguen contents i aliens a tot el que va passar aquell 30 de gener de fa 79 anys.

 

La reconstrucció de la plaça després de la tragèdia va ser dirigida per l’arquitecte català Adolf Florensa. Ell va decidir mantenir les marques de la façana i adaptar els dos edificis que envolten la plaça a l’estil renaixentista.

ConèixerBcn – Rutes guiades Barcelona

 

rutes guiades per barcelona