L’avinguda de la llum

ConèixerBcn – Rutes guiades activitats familia

 

Algú de vosaltres sap quines van ser les galeries comercials subterrànies més grans d’Europa, que intentaven imitar a les de París i que podíem trobar un ninot vestit de baturro que abocava vi contínuament?

 

Doncs a les conegudes Galeries de l’avinguda de la Llum. Aquestes van iniciar el seu camí l’any 1940 i ocupaven inicialment sota el triangle dels carrers Balmes, plaça Catalunya i carrer Pelayo.

 

El creador del projecte va ser en Jaume Sabaté Quixal, i va aprofitar uns túnels ferroviaris que es van realitzar durant l’Exposició Universal de 1929 a Barcelona.

 

rutes guiades activitats familia

Foto: El Periódico

 

Va tenir un gran èxit a la seva inauguració, on es podien trobar tota mena de comerços, on destacaven especialment les botigues de roba d’alta costura.

 

Fins i tot hi havia un cinema on es va estrenar amb una pel·lícula de Walt Disney, aquí va començar també un imperi, el del Grup Balañá.

 

Als anys 60 en ple desenvolupament, es van obrir comerços més diversificats com tintoreries, cases d’apostes, armeries, i fins i tot una botiga del tot estranya, era una botiga de làpides.

 

Aquesta dècada va ser la millor de totes, tot i ser un centre comercial on en aquelles èpoques no n’hi havia gaires.

 

La següent dècada, va ser la de la seva decadència fins al 1990 que va tancar definitivament les seves portes, tot i les propostes que hi va haver per remodelar-les.

 

Va acabar sent un lloc amagat on en una època de repressió, s’amagaven les persones de mal fiar. Arran d’això la gent no anava a passejar per les galeries i el cinema va passar a exhibir pel·lícules per adults.

 

Actualment a la botiga de perfums que hi ha al Triangle, encara es poden veure les columnes d’aquelles esplendoroses galeries, igual que a l’estació de FF.CC.

 

Allà hi ha una sala habitualment tancada al públic on hi ha una petita exposició de com era la vida i els comerços a aquelles galeries.

 

 Aquest espai que ocupaven, finalment va ser conegut com el Triangle de la Vergonya.

 

montserrat roig