ruta guiada barcelona

La Rambla: passegem per l’artèria de la ciutat.

La Rambla de Barcelona, una visita guiada per Barcelona.

Flors, música, espectacles i terrasses defineixen La Rambla de Barcelona, el carrer més conegut de la ciutat i visita imprescindible en una visita guiada per Barcelona.

 

La Rambla era el llit sec d’un riu, de fet, és a això al que es refereix el nom Rambla (prové de l’àrab “Ramla” que significa “llit de riu sorrenc” Per tant, on ara passegen turistes i barcelonins abans, fa molts anys, circulava l’aigua d’una riera, concretament, de la Riera d’en Malla, que no només baixava per les Rambles, sinó que també circulava pel carrer Balmes per acabar desembocant en algun punt entre l’actual plaça del Duc de Medinaceli i plaça de la Mercè.

 

Aquesta riera, de construcció artificial, recollia l’aigua que arribava de les rieres de les zones de Collserola, Sarrià-Sant Gervasi i de la vila de Gràcia, fent-les circular cap al mar. Va ser al segle XV, amb la construcció de la muralla del Raval, que la riera es va haver de desviar deixant de passar per la Rambla.

 

La tradició de celebrar els triomfs del F.C Barcelona a la Font de Canaletes es remunta a 1.930 quan els empleats del diari La Rambla (fundat per Josep Sunyol l’any 1930) que estava situat al davant de la font, informaven dels resultats dels partits a través d’una pissarra que penjaven a la finestra. Els aficionats es concentraven davant la seu, i allà mateix celebraven els triomfs del Barça.

Amb l’arribada de la ràdio, la tradició va continuar i els aficionats escoltaven les retransmissions dels partits des d’allà a través dels transistors.

 

Al llarg del temps, La Rambla es va dividir en diferents trams: La rambla de Canaletes, La rambla dels Estudis, La rambla de les Flors, La rambla de Sant Josep, La rambla dels Caputxins, La rambla de Santa Mònica i la rambla del Mar.

 

L’any 1976 Joan Miró (pintor, escultor, gravador i ceramista) va fer realitat la seva idea de situar una de les seves obres en el paviment de la Rambla. La seva intenció era que els vianants de la Rambla passegessin per sobre del mosaic, sense importar-li si amb el pas del temps quedava danyat.

L’Ajuntament de Barcelona es va encarregar de restaurar-lo l’any 2006 per celebrar el trentè aniversari d’aquesta emblemàtica obra. Aleshores, els mosaics que ho van formar s’havien deteriorat i li van retornar el color. El mosaic té la forma circular del cosmos. Els seus colors elementals, groc, blau i vermell, i les formes simples parlen el llenguatge propi de Joan Miró.

 

rutes guiades per barcelona

Visita guiada per Barcelona – ConèixerBcn