rutes guiades barcelona

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau

Visites guiades Barcelona

 

Durant les visites guiades Barcelona, tot passejant per les Rambles avall, un dels carrers que hi són adjacents a mà dreta, el carrer de l’Hospital, hi trobarem un dels últims i més importants edificis del gòtic civil català.

 

La seva construcció va començar amb la col·locació de la primera pedra i la presència del rei Martí l’Humà, el 13 de febrer de 1401, per tal d’unir els sis hospitals que hi havia repartits per Barcelona. El Papa Benet XIII va donar el vistiplau a la seva construcció.

 

L’aspecte que podem veure actualment és el de la remodelació que es va fer un segle després d’haver-lo construït. Fou anomenat l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i l’ús que se li dóna en l’actualitat és la Biblioteca de Catalunya.

Les obres de l’Hospital van acabar l’any 1450, i va ser construït seguint els models dels claustres. Durant el segle XVII es va incloure dintre el recinte un dels últims edificis del modernisme, La Casa de la Convalescència, actualment seu de l’Institut d’Estudis Catalans.

 

Durant cinc segles va ser l’Hospital en majúscules, ja que donava assistència a Barcelona i la seva rodalia, arribant a tenir el nivell dels Hospitals més importants d’Europa. Fins a les acaballes el segle XIX també feia la tasca d’acollida i escolarització dels orfes.

 

Amb una ciutat amb cada cop més gent, ni donava l’abast, ni es podia adaptar a les necessitats de la medicina moderna, durant l’any 1911 es van anar traslladant tots els serveis al nou Hospital de Sant Pau, i després de cinc segles de vida, l’any 1926 va tancar definitivament.

 

El mateix 1926 l’Arquitecte, Antoni Gaudí, va ser ingressar ferit greument per l’atropellament d’un tramvia, on morí al cap de poc. Actualment per Corpus es pot veure l’ou com balla, dins el recinte també podem trobar-hi La Reial Acadèmia de Medicina, i un centre d’exposicions a l’antiga Capella de l’Hospital, i si pugem al primer pis es pot veure la reixa on es donaven els medicaments de la farmàcia.

 

Tot i tenir aquests usos actualment, es va declarar Monument Històric Artístic d’Interès Nacional, Monument historicoartístic, i Patrimoni Cultural de la Humanitat per la UNESCO l’any 1997.

 

ConèixerBcn – Visites guiades Barcelona