Fals gòtic – Visites guiades Barcelona

Una de les coses que no poden faltar quan es visita Barcelona, és anar a veure el Barri Gòtic. Però aquest barri tan popular, segons diversos historiadors, és bàsicament una successió d’edificis, alguns originals però d’altres restaurats, moguts o d’estil neogòtic, per aconseguir atreure turisme en un intent de la burgesia del segle passat per representar el gòtic com a una època de major esplendor de la cultura catalana.

 

¿Sabíeu que la façana de la Catedral de Barcelona, no és l’original? Si bé és cert que es va construir durant els segles XIII i XV, el què veiem actualment són els elements gòtics que se li van incloure posteriorment, entre el 1882 i el 1913. Per tant, l’aire gòtic que embelleix externament l’edifici és una remodelació de finals del segle XIX.

 

El famós pont situat al carrer del Bisbe, és un pont-galeria que uneix el Palau de la Generalitat amb el Palau dels Canonges. Són molts els que fotografiant el pont creuen que és una construcció medieval. Però en realitat data de 1928 (el mateix any en què va néixer l’Andy Warhol) i es va construir amb motiu de l’Exposició Universal que es va celebrar a Barcelona en 1929. És d’estil neogòtic i obra de l’arquitecte modernista Joan Rubió i Bellver.

 

 

La plaça del Rei, va ser remodelada mantenint la seva antiga estructura i eliminant els elements arquitectònics originals però d’altres estils, sent substituïts per uns altres d’estil neogòtic, com per exemple els capitells de les columnes o els dossers de les finestres.

 

Quan es va destapar tota aquesta veritat, va haver-hi molta polèmica al votant de la creació del barri Gòtic. Hi ha molt pocs guies de Barcelona que n’expliquin la veritable identitat d’aquest barri, sense anar més lluny Lonely Planet no en dóna detalls en la seva guia, Només veient algunes inscripcions força amagades d’alguna façana, podríem arribar a la conclusió de que el què estem veient al nostre voltant, no existeix.

Benvinguts a la Barcelona inexistent. Benvinguts al fals Barri Gòtic.

ConèixerBcn – Rutes guiades per Barcelona