rutes guiades barcelona

Lo rat-penat a Barcelona –

Avui us volem parlar d’un símbol que trobem sovint a les rutes guiades per Barcelona , lo rat-penat que forma part dels elements heràldics dels antics emblemes de la ciutat de Barcelona.

Aquest animal es pot veure en escuts antics de la ciutat damunt d’una corona, com per exemple l’escut del Mercat de Sant Antoni, el del Mercat de la Boqueria o els fenals del Passeig de Gràcia. Fins i tot a l’antic escut del Barça, on desapareix a principis del segle XX.

 

Ratpenat, símbol de la fortuna del rei Jaume I des que conquistés València, i que va formar durant anys part de l’escut de la ciutat.

 

Us expliquem com va arribar el rat-penat a la nostra ciutat, Jaume I el Conqueridor, rei d’Aragó, l’any 1238 va aconseguir conquerir València gràcies a l’ajuda d’un ratpenat, o almenys això s’explica:

Era una gran ciutat molt bé defensada per la seva població musulmana, que no es rendiria fàcilment. Jaume I ho sabia, així que el primer que va fer després d’arribar a València va ser envoltar-la i començar un setge que es preveia molt llarg. Van muntar el seu campament i van aixecar les seves tendes.

La llegenda explica que va ser aleshores quan un ratpenat va fer el seu niu a la part alta de la tenda del rei com si volgués coronar-la i d’aquesta manera augurar la victòria de Jaume I.

Una nit que l’exèrcit cristià dormia tranquil i confiat es va sentir prop de la tenda del rei un estrany cop. Jaume I es va despertar de l’ensurt i de seguida va cridar als seus capitans perquè donessin ordre als guàrdies d’extremar la vigilància.

Llavors es van adonar que els musulmans eren molt aprop del campament i van donar l’alarma. Tots els soldats es van aixecar ràpidament i van agafar les armes.

Es va entaular una gran batalla en la qual l’exèrcit taifa va acabar amb moltes baixes i es va retirar de València.

En agraïment al rat-penat i com a símbol de la seva fortuna, Jaume I va fer que passés a formar part de la simbologia de les terres catalanes de fa uns quants centenars d’anys.

D’altres orígens menys llegendaris vénen a dir que era un drac, vibra, que estava a la corona reial i que amb el temps s’identificà amb un rat-penat.

Esculliu la que més us agradi.

Rutes guiades per Barcelona – ConèixerBcn.