Cementiris parroquials a Barcelona – Ruta guiada a Barcelona

En una ruta guiada a Barcelona, sabeu on podem trobar un dels dos cementiris parroquials de Barcelona?

 

Un d’ells i del que parlarem, el podem trobar al districte d’Horta-Guinardó. Just al darrere de la Vall d’Hebron a Collserola. És un cementiri parroquial més semblant al d’un poble dels Pirineus que d’un barri de Barcelona.

 

Les referències més antigues daten del segle X amb un origen romànic, tot i que es va reformar al segle XVII, i és com el podem veure en l’actualitat.

v

La parròquia va ser una de les deu parròquies de la Ciutat de Barcelona, la qual depenia del Monestir de la Vall d’Hebron. En l’actualitat està catalogat com un conjunt Històric Artístic.

 

La consagració de la parròquia data del 4 de juliol de l’any 931. Actualment ja no té capella pròpia, la qual va desaparèixer al segle XIV.

 

En l’actualitat aquest cementiri és privat i tot i els intents de clausurar-lo per les ordenances i les raons de salubritat i higiene, fins a l’actualitat continua dempeus.

 

ruta guiada a barcelona

 

Aquest cementiri de Sant Genís dels Agudells , té un miler de nínxols, i allà podem trobar el creador de la Romeria de Sant Medir, el forner Josep Vidal i Granés.

 

I fins al 2001, quan va ser traslladat al cementiri de Montjuïc hi era en Manuel Carrasco i Formiguera, afusellat el 1938 a Burgos i militant d’Unió Democràtica de Catalunya.

 

Com a curiositat a l’entrada de la porta al costat dret, podem veure un peix, simbol dels primers cristians.

 

L’any 1936 va desaparèixer una imatge de fusta de la Verge Maria del segle XIV i venerada a l’església de Sant Genís dels Agudells.

 

Els pagesos, alhora es refugiaven, i fins i tot, guardaven part de les seves collites dins de la Sagrera, que era un espai sagrat i sota la protecció de l’església.

 

L’altre cementiri parroquial que podem trobar, és el de Santa Maria de Vallvidrera, a Collserola.

 

ConèixerBcn – La teva ruta guiada Barcelona.