curiositats-gaudi

8 curiositats d’Antoni Gaudí i Cornet

Geni o boig? Només queden quatre anys per a commemorar la mort d’Antoni Gaudí i Cornet. Un dels més grans mestres de l’arquitectura contemporània.
Descobreix les 8 curiositats sobre Gaudí que expliquem a les nostres rutes guiades.

1.- El dolor reumatoide el va acompanyar durant tota la seva vida. La incapacitat per a moure’s amb normalitat li va portar a interessar-se per l’observació de la naturalesa, que més tard utilitzaria àmpliament en la seva obra. Va estudiar arquitectura a l’Escola Superior d’Arquitectura Tècnica de Barcelona, llicenciant-se l’any 1878.

2.- Gaudí va ser un arquitecte revolucionari sense el reconeixement per part de les autoritats oficials al llarg de la seva vida. No obstant això, estava envoltat de mecenes que lloen, encoratgen i patrocinen el seu treball. Eusebi Güel, va ser el seu íntim amic i protector.

Va assumir cinc projectes per a si mateix, inclòs el Palau Güell i el Parc Güell, el primer paisatge urbà del país.

3.- La Casa Milà, no va complir amb cap estàndard d’estil tradicional, per la qual cosa va rebre moltes crítiques. Per a començar, el nom de “La Pedrera” és en realitat un sobrenom que li van donar els ciutadans que mostraven la seva disconformitat amb les normes i pràctiques tradicionals de l’època.

Les revistes satíriques van ser un important espai de difusió de la crítica: Gonseda la va presentar en un acudit com un “Mico de Pasqua”; I Ismail Smith va insinuar que  va ser sotmesa a un terratrèmol com Messina.

4.- Només una dona va rebre proposta de matrimoni de Gaudí, però va ser rebutjada. Pepeta Moreu és la història d’amor de l’arquitecte. Els historiadors diuen que Pepeta “admirava a l’artista brillant però no a l’home descurat”.

La negativa de Pepeta, va ser un dur cop a Gaudí i el va dur cap a la mística i la religió, centrant-se en la Sagrada Família, fins al final dels seus dies.

5.- Creador de la columna de doble gir

L’arquitecte, que sempre buscava superar-se, va crear una nova columna que es va utilitzar en la Sagrada Família. L’esvelta columna de doble gir part d’una estrella en la seva base, multiplicant les seves puntes fins a aconseguir una forma circular en la part superior. Es diu que aquest element arquitectònic té un significat espiritual, representant la relació de la terra amb el cel.

6.- Al començament de la Guerra Civil els anticlericals van incendiar part del lloc, i el taller en el qual Gaudí havia treballat va cremar emportant-se amb si esbossos, dibuixos i maquetes.

Així, a partir de llavors es va continuar sense plans ni detalls sobre com havia de ser el temple segons Gaudí.

7.- El reconeixement més important és que fins a set de les seves obres formen part de la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO. El Park Güell, Palau Güell, Casa Milá, Casa Vicens, l’obra de Gaudí en la façana del Naixement i la cripta de la Sagrada Família, la Casa Batlló i la cripta de la Colònia Güell.

8.- Gaudí es dirigia a l’església de Sant Felip Neri per a visitar al seu confessor quan va tenir un tràgic accident. No duia documentació, i a causa de la seva aparença, alguns transeünts i conductors van pensar que era un captaire i no van acudir en la seva ajuda.

Poc sabien que aquest ancià caigut en l’encreuament de la Gran Via de les Corts i Bailén era l’autor de la Sagrada Família, la Casa Batlló o el Park Güell. Gaudí va morir a l’edat de 73 anys, quinze dies abans de complir els 74.

 

rutes guiades per barcelona