Natura i Literatura

Parc Natural de Collserola


Ruta Verdaguer

Jacint Verdaguer va passar els darrers dies de la seva vida a la Vil.la Joana, una antiga masia ancorada al bell mig de Collserola, a Vallvidrera. Els poemes del gran escriptor de la Renaixença catalana ens condueixen a través dels boscos d’aquest increïble parc natural barceloní.


Vallvidrera i Montalban

Durant la dècada dels 70, Manuel Vázquez Montalbán es trasllada a Collserola, en concret al barri de Vallvidrera. Aquesta passejada ens permet conèixer un indret envoltat de natura, amb la ciutat de Barcelona als peus. També podrem comprovar la relació que hi va establir l’escriptor originari del barri del Raval, i el contrast entre ambdues cares de la mateixa ciutat.


Joan Maragall a Collserola

Quan el poeta modernista Maragall vivia a la seva casa de la plaça Molina, sovint feia excursions cap a Collserola. Aquesta ruta per l’actual Parc Natural de Collserola en segueix els passos, tot pujant cap al Tibidabo per endinsar-se, tot seguit, en els frondosos senderols que menen cap a la Vallvidrera de l’altre gran poeta, Jacint Verdaguer.


La vall d’Horta, Sant Llorenç Savall. La colla de Sabadell

Joan Oliver, capdavanter del corrent literari noucentista, fou l’eix vertebrador d’un grup d’escriptors i lletraferits que es trobaven a la seva gran casa de la vall d’Horta, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, el Marquet de les Roques: una bona excusa, i tot un referent per seguir la ruta que ens mena a través d’aquest atractiu indret del parc vallesà.


Rellinars: Ferran Canyameres, el Vallès poètic

La comarca del Vallès ha estat sempre bressol de cultura, i els contrastos que ofereix el paisatge s’han vist sovint reflectits en l’extensa obra literària que s’hi ha conreat. L’escriptor que més ens ha parlat del Vallès fou el terrassenc Ferran Canyameres, autor del famós llibre de poemés Com el Vallès no hi ha res.


Hortsavinyà i la família Coromines

Uns entorns idíl.lics, els que envolten el nucli d’Hortsavinyà, al Parc del Montnegre i el Corredor, serveixen d’escenari a aquest recorregut que porta el nom d’una de les famílies més lligades al passat i al present de la llengua i la literatura catalanes: els Coromines. Lligarem la seva intensa tasca en l’assentament de les bases de la nostra llengua amb una passejada per aquest indret que tan bé coneixien.


Lola Anglada a Tiana

A la població del Maresme, l’enigmàtica escriptora i il.lustradora Lola Anglada va passar bona part de la seva vida. En descobrirem alguns secrets tot passejant pels carrerons d’aquesta bonica localitat inclosa dins del Parc de la Serralada de Marina.


Santa Coloma de Gramenet i Màrius Sampere

El poeta de Santa Coloma ens mena, a través de la seva poesia i els seus escrits, per una població prou desconeguda però plena de cops amagats. Màrius Sampere ens parla dels ibers, del riu Besós, de la immigració, i de tants i tants aspectes que configuren el paisatge d’aquesta població fronterera amb Barcelona, la qual forma part del Parc de la Serralada de Marina.


Poetes del Montseny. Literatura popular i culta

Refugiats en racons de natura embriagadora, alguns poetes del moviment noucentista van trobar als entorns de Viladrau una poderosa font d’inspiració. Guerau de Liost o Marià Manent, per exemple, escriuen entre els frondosos boscos d’aquest indret del Montseny. La literatura popular, tanmateix, forma part d’un itinerari de dones d’aigua i bandolers.


El Figaró/Montmany: el modernisme literari. Els sots feréstecs

Raimon Caselles enceta el moviment modernista en literatura amb una novel.la colpidora que se situa a les rodalies de la població del Figaró, al Parc Natural del Montseny, a l’indret de Montmany de Puiggraciós. La ruta beu de la novel.la i adapta el recorregut a una passejada afable pels entorns del Figaró.


Parc del Garraf


Sitges i els modernistes

Santiago Rusiñol, Joan Maragall, Josep Carner i Joan Salvat-Papasseit són alguns dels noms que van fer de Sitges llar i inspiració, prenent-ne la llum i la proximitat al mar. El Modernisme esclata en aquesta vila sempre transgressora i permet una ruta plena d’encís que acaba al poblet del Garraf.


Vilanova i Victor Balaguer

Es tracta d’un recorregut sobre el moviment del Romanticisme i l’escriptor de la Renaixença Víctor Balaguer. La també coneguda com l’Havana xica compta amb un centre històric medieval i una zona d’arquitectura colonial. Les dues configuren el marc d’aquesta passejada.


La literatura de la perifèria a la vora del riu Llobregat, Cornellà de Llobregat

Ben a prop de Barcelona es troba el Parc Agrari del Baix Llobregat. Mentre visitem cultius als camps que envolten la gran ciutat, resseguim les passes de grans autors de la perifèria urbana com ara Ignasi Riera, Joana Raspall o Paco Candel.

top