Història i Cultura

La Barcelona Jueva

Una passejada per l’espai on en un altre temps vivia la comunitat jueva en convivència sovint difícil amb la resta dels barcelonins. A través d’aquesta ruta ens endinsarem en l’època medieval i en la importància que varen tenir els jueus en l’expansió mediterrània de la Corona Catalano-Aragonesa.


La Rambla: passegem per l’artèria de la ciutat.

Us proposem una ruta per la nostra estimada Rambla. Penses que coneixes bé la Rambla? Si encara creus que hi ha racons per descobrir i històries per desvelar del popular passeig barceloní, acompanya’ns en aquest itinerari que ofereix una mirada diferent de l’antiga riera. Què us sembla si tornem a passejar-nos-hi???


La Barcelona dels fantasmes

Existeix una Barcelona màgica, poblada d’elements atemporals, invisibles i misteriosos.Podem creure o no en fantasmes, cavallers obscurs o ànimes en pena, però de ben segur que després d’aquesta ruta no tornarem a mirar de la mateixa manera alguns dels carrerons i places de la nostra ciutat. Un capvespre ideal per a un passeig carregat de màgia i misteri pels carrers dels barris de la Barcelona vella. Us hi atreviu?


El Modernisme, l’art més barceloní

Noms com el d’Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Muntaner, i Josep Puig i Cadafalch són els protagonistes d’una ruta que ens parla presenta l’estil més característic de la nostra ciutat. Els grans edificis de l’Eixample barceloní ens parlen, a més, de la societat de fa un segle, que cavalcava entre el passat senyorial i el futur més innovador. I és que el modernisme és molt més que arquitectura…
Ho veurem a través d’obres com ara la Sagrada Família, la Pedrera, la Mansana de la Discòrdia i el Park Güell.


Ruta tots a taula: història de la gastronomia i restauració a Barcelona

A casa nostra, el menjar i el beure han tingut sempre un protagonisme cabdal. Us proposem una ruta que vol ser un recorregut per als més sibarites. Parlarem de la història de la gastronomia i la restauració a Barcelona i coneixem alguns dels espais gastronòmics amb més solera i qualitat de la ciutat.


Ruta històrica i literària la Barcelona 1714: La història d’un setge

 Ens endisem en el conflicte bèl.lic que va sacsejar la Barcelona d’inicis del segle XVIII i ho fem a través de la literatura i la història. Una mirada innovadora al que fou un dels setges més llargs viscuts per una ciutat i una ruta que desgranna els espais barcelonins relacionats amb aquella tragèdia, alguns d’ells tan especials com les restes del Mercat del Born. Actual i intensa.


La Ribera artesana i menestral

La Ribera és la història viva de Barcelona: de l’antiga Vilanova de Mar, un barri medieval i d’artesans que vivia d’una intensa activitat comercial, al nou barri burgès nascut de la primera industrialització, aquest indret de Barcelona ha sofert molts canvis. Els comentarem en una visita per alguns dels espais més atractius de la nostra ciutat, herència dels moments més pròspers de la seva història.


El Raval, al marge de la ciutat

El Raval, un barri complex i excitant a la vegada, es mostra avui com un dels espais més vitals de Barcelona, fruit de la història marcada pel fet de ser el primer barri extramurs de la ciutat. Amb els segles, l’antic espai dels convents i orfenats esdevindria un dels nuclis industrials més actius de tot Europa. Les conseqüències d’aquesta activitat fabril van ser, però, moltes. Les vols descobrir?Aquesta ruta t’ensenyarà aquest i molts altres aspectes del sempre intressant Raval barceloní.


Botigues centenàries, supervivents del pas del temps

El pas del temps les ha convertit en exemples vius de la història comercial del nostre país. Són les més ancianes de les botigues barcelonines, petites joïes conservades gràcies a les cures dels seus propietaris. Un recorregut encisador que vol ser un homenatge al petit comerç del nostre país.


La Guerra de Successió: història d’un setge

En el tercer centenari del Setge de Barcelona us proposem una ruta que ressegueix els principals escenaris de la defensa de Barcelona durant la guerra de Successió. Els barris de la Ribera, Sant Pere i del Born ens obren les portes del seu passat més lluitador i ens donen algunes de les claus per entendre un moment que marcaria el devenir de Catalunya.


Enric Sagnier: l’altra cara del Modernisme

La vida i l’obra d’aquest arquitecte barceloní és l’eix central d’una ruta que vol reinvindicar-ne la figura, sovint oblidada. És en part un recorregut que repassa els importants canvis que transformen Barcelona en una ciutat moderna, on el paper de la burgesia i el seu esperit emprenedor seria cabdal. Sagnier era conegut com “l’arquitecte senyor”, i us explicarem per què…


L’art del bon menjar:ruta gastronòmica

Aquest itinerari fa obrir la gana! I és que la passejada us convida a conèixer els restaurants i comerços que defineixen l’art del bon menjar a casa nostra. La rica gastronomia i la tradicional restauració són uns dels principals atractius de la nostra cultura.


Barri Gòtic: el retorn al passat medieval

A finals del segle XIX Catalunya recuperava l’interès pels seus orígens. De les arrels profundes de la història sorgia el barri medieval per excel.lència, que seria batejat com a Gòtic: el viu exemple de l’esplendor de l’Edat Mitjana a la capital de la corona. En repassarem alguns espais amarats d’història, llegendes i, evidentment, una arquitectura majestuosa.


La Barceloneta, els secrets del barri més mariner

De la Guerra de Successió, en va ser hereva l’actual Barceloneta, un barri d’essència popular sempre perfumat per la salabror marina. Molts dels seus racons amaguen anècdotes fascinants que us aproparem tot passejant pels seus carrerons inoblidables.


L’Exposició Universal del 1929

La història de Barcelona està marcada per alguns esdeveniments claus. Un d’ells fou l’Exposició del 1929, fruit de la qual naixia l’actual plaça Espanya i part de la urbanització de Montjuïc. La muntanya màgica restava domesticada a través d’infraestructures i edificis que han esdevingut grans icones de la ciutat.


L’Eixample de Cerdà, l’urbanisme que va modernitzar Barcelona

Fa més de 150 anys es va engegar un dels plans urbanístics més revolucionaris i interessants de l’època moderna a Europa: l’Eixample de Cerdà. Un passeig per la retícula mesurada del barri més extens de Barcelona ens permetrà conèixer els detalls de com es va dur a terme l’expansió de la ciuat moderna, en un projecte carregat d’utopia.


Amb gust de xocolata

Us podríeu imaginar la vida sense xocolata? La trobem en les millors propostes de rebosteria i acompanyant tota mena de plats exquisits. És part de vetllades festives, cites romàntiques i, fins i tot, teràpies i massatges. La prenem desfeta, en forma de rajola, de bombó dissenyat, de torró nadalenc, de mona de pasqua… En definitiva, és un fet cultural en si mateix. Us proposem descobrir com va irrompre la xocolata a Catalunya i com va passar a formar part de les nostres receptes i tradicions. Ho farem a través d’un recorregut llaminer i ple de secrets que dibuixen la història d’un producte mil.lenari.


La ciutat elegant, la Barcelona barroca: palaus, esglésies i façanes esgrafiades

Qui diu que a Barcelona no hi ha barroc? Seguirem les petjades d’aquest estil propi de finals del segle XVII i el segle XVIII, i que a Barcelona es manifesta en molts edificis històrics. Els esgrafiats i altres decoracions recorden el poder econòmic de la noblesa i la nova burgesia. Un període desconegut i marcat per la repressió borbònic que, malgrat tot, va donar lloc a interessants mostres culturals i artístiques. Coneixeu el Baró de Maldà?


Art contemporani a Ciutat Vella

Les mostres més actuals d’art, l’street art, les instal.lacions, les escultures post-modernes, tracen un itinerari ple de contrastos amb l’espai on es porta a terme. I és que la ciutat, en definitiva, és un escenari viu i amb moltes cares.


La Rosa de Foc: retrat d’una Barcelona revolucionària

Juliol de 1909: Barcelona viu una de les setmanes més revolucionàries de la seva dil.latada història: la Setmana Tràgica. L’origen d’aquest alçament popular, les causes i les conseqüències són tractats en aquesta passejada pel Casc Antic que analitza el paper de la ciutat coneguda com “La Rosa de Foc”.


La Guerra Civil a Barcelona: les ferides d’un país en lluita

La ciutat és plena de vestigis que recorden un dels fets més tràgics de la nostra història contemporània: la Guerra Cívil. Visitarem un refugi antiaeri i el cementiri de Montjuïc, espais de memòria històrica, i l’emblemàtic Castell de Montjuïc, talaia sobre la ciutat, de tristos records.


Poblenou: del fum de les fàbriques a la ciutat del coneixement

Segurament el Poblenou és el barri que més ha canviat durant les darreres dècades. A l’antic espai destinat a les fàbriques creix ara l’anomenada ciutat del coneixement, amb edificis clau de l’arquitectura contemporània. Noves icones que competeixen amb les xemeneies i les naus industrials, més o menys preservades, que dibuixen un paisatge atractiu i postmodern.


Les antigues viles independents de Barcelona, els barris d’ara

Des del 1897 fins al 1921, les abans viles independents que envoltaven la ciutat s’hi anaren agregant progressivament. Proposem recorreguts independents per cadascún d’aquests barris amb solera i caràcter propi: Sants, Gràcia, Sarrià, Sant Gervasi, les Corts, Horta i Sant Andreu.


Picasso a Barcelona: les pinzellades del geni a la nostra ciutat

L’artista malagueny arriba a Barcelona de la mà de la seva família i en la tendra adolescència. Ja llavors manifesta un gran talent. En seguirem les petjades a través d’una ruta que té com a punt culminant la visita al Museu Picasso del carrer Montcada.


Gaudí inèdit

Hi ha un Gaudí poc conegut, el de la Colònia Güell o del Bellesguard, l’arquitecte d’habitatges burgesos amagats entre carrers de l’Eixample i Gràcia. Ens proposem descobrir-lo i analitzar les moltes facetes del genial arquitecte.


Joan Miró, els carrers del pintor i el seu museu

Nascut en ple Barri Gòtic, Joan Miró fou un pintor molt lligat a la seva terra i a la seva ciutat. A aquesta dedica obres que podem trobar en espais públics, a l’abast de tots. L’interessant museu centrat en l’obra de l’artista, situat a Montjuïc, posa la cirera a una visita plena de color.


Barcelona, ciutat de dones

Dels aproximadament 4 200 carrers de Barcelona, uns 190 fan referència a dones. Farem un recorregut per la part antiga de la ciutat, tot reivindicant el paper de la dona en els diferents períodes històrics i el llegat que ha deixat al nostre entorn. La cara més femenina del passat i el present d’una ciutat que també té nom de dona…


Moviment LGTB

La relació entre Barcelona i la cultura gay ha estat sempre intensa i profunda. Noms com Jean Genet, Jaime Gil de Biedma, Terenci Moix, o Ocaña, entre d’altres, sonen en un itinerari carregat de cultura, art i sensibiltat homosexual.

top