Fora de Barcelona

Montserrat:

La muntanya sagrada de Catalunya, tot un emblema a casa nostra, pot descobrir-se un cop més en aquesta excursió que ens apropa a les seves llegendes, passat i tradicions. A més d’acostar-nos al monestir i la seva vida espiritual, volem aprofundir en d’altres aspectes com ara l’entorn natural, els esdeveniments històrics i polítics, i la mirada d’artistes i literats.

Tarragona romana:

El pas dels romans per la que fou capital de la província més extensa d’Hispània, la Tarraconensis, queda reflectit en un bon grapat de construccions i espais urbans de la ciutat actual. Els anirem visitant en un itinerari molt amè i enriquidor que ens farà viatjar en el temps fins al bressol de la nostra cultura.

Figueres, la ciutat de Salvador Dalí:

El polèmic artísta figuerenc Salvador Dalí va fer-se construir el temple artístic a la seva ciutat natal. Allà podrem resseguir les passes del pintor surrealista, que ens menaran finalment al Teatre-Museu on s’exposa bona part de la seva obra.

Girona:

La capital del Gironès és una ciutat encantadora que permet una atractiva ruta a través del seu ric casc històric. Hi veurem el call jueu, la Catedral i d’altres construccions civíls i religioses en un espai de bellesa i entorns únics.

Terrassa:

Cocapital del Vallès Occidental, Terrassa amaga un bon grapat de secrets als quals volem apropar-vos. D’una banda, el llegat del modernisme, que pren la forma d’habitatges i palaus. De l’altra, el nombrós patrimoni d’una de les ciutats que fou clau en la industrialització de Catalunya. Finalment, també a Terrassa s’amaguen alguns exemples de construccions paleocristianes que parlen de les arrels d’aquesta població.

Penedès i Garraf:

La comarca del vi i el cava és el punt central d’aquesta excursió, que pot incloure la visita a alguna bodega i es complementa amb un recorregut molt amè per l’artística vila de Sitges. El modernisme i l’arquitectura colonial fan d’aquest poble un dels indrets més atractius del litoral barceloní. Ho descobrirem en una passejada que, a més, vol destacar en el llegat literari d’escriptors com Santiago Rusiñol o Joan Maragall, intensament lligats a la població.

Besalú jueva:

Proposem la descoberta de la vila de Besalú, a la Garrotxa. Un poble de passat medieval que ha arribat fins als nostres dies en forma de construccions molt ben conservades. A Besalú, la comunitat jueva hi jugà un paper fonamental. Per aquest motiu la ruta també en segueix les petges, visitant per exemple, el Micvé, l’únic bany ritual que es conserva a Catalunya.

Aquest recorregut es pot realitzar, també, a través de la novel.la de Martí Gironell: El pont dels Jueus.

top