Posted: 17. abril 2018

Els secrets de la plaça d’Espanya

← Tornar

Sabeu quina és la font coneguda com la Font dels Tres Mars?

 

Doncs és la font de la plaça d’Espanya de Barcelona, i és coneguda també com la Font dels Tres Mars perquè representa la desembocadura dels rius d’Espanya als mars Mediterrani, Atlàntic i Cantàbric. A més cada costat de la font està orientat cap al mar que representa.

 

Aquesta coneguda font és la segona plaça més gran d’Espanya per darrere de la plaça d’Espanya de Madrid i és més gran que la Plaça Catalunya de Barcelona. És una font que es va construir per l’Exposició Universal de 1929.

 

plaça espanya barcelona

És una font d’estil clàssic, concebuda pel principal col·laborador d’Antoni Gaudi, en Josep Maria Jujol. A part, de la representació dels tres mars, també representa en cadascun dels seus costats l’abundància, la salut i la navegació.

 

El peveter superior de la font el va dissenyar en Frederic Llobet, el qual, quan està encès li dóna un aspecte majestuós. També podem trobar tres columnes que simbolitzen la religió, l’heroisme i les arts.

 

El nom de la plaça, ve donat pel dictador Miguel Primo de Rivera, el qual va imposar la seva construcció. El conjunt, finalment va ser un monument a la rassa hispana mitjançant els símbols comentats anteriorment, excepte un acrònim, SPQB que podem trobar al peu de la font.

 

SPQB, és una referència que també podíem trobar a la capella de l’Ajuntament al Consell de Cent anys enrere. El seu significat és Senatus Populusque Barcinonensis, fent recordar un origen clàssic de l’antiga república de Roma SPQR.

 

Aquesta inscripció, la podem veure fins a sis vegades com a reivindicació a la imposició del dictador, ja que inicialment volia ser un monument totalment catalanista integrant-se amb les quatre columnes de Josep Puig i Cadafalch, que van ser derruïdes.

SI VOLS SABER MÉS UNEIX-TE A LA NOSTRA COMUNITAT!