Posted: 27. abril 2015

Els significats de la bústia de la casa de l’Ardiaca.

← Tornar

La Casa de l’Ardiaca, originària del segle XII, es troba al bell mig del Barri Gòtic de Barcelona, concretament, al carrer de Santa Llúcia num. 1, a tocar de la catedral de Santa Eulàlia, és de caràcter gòtic flamíger, encara que els detalls esculturals continguin motius del Renaixement italià. Actualment, des del 1919 és la seu de l’arxiu històric de la ciutat, però abans havia estat la seu del Col•legi d’Advocats, època en què es va fer l’encàrrec a Domènec i Montaner de la reforma de l’edifici.

 

Davant de la demanda dels llogaters d’una al·legoria de la seva activitat, en aquest cas la justícia, l’arquitecte es va decidir per una bústia de marbre que presidís l’entrada a la seu. La bústia de forma rectangular està formada pels relleus esculpits en marbre blanc d’una heura de set fulles, cinc orenetes, l’escut de la institució i una tortuga. Segons l’arquitecte els tres elements simbolitzaven la justícia que havia de ser ràpida i volar alt com ho fa l’oreneta, contràriament, l’heura simbolitzava els entrebancs burocràtics i els procediments administratius i la tortuga mostrava el pas al qual es movia la justícia.

 

Diuen que això no va agradar al degà del Col•legi d’Advocats i va demanar a Domènec que canviés l’aspecte de la bústia, però després de les justificacions de l’arquitecte es va acceptar el treball tal com el va fer l’escultor Alfons Juyol. La història diu que després d’escoltar la crítica, Lluís Domènech i Montaner va respondre al degà amb la dita «advocats i procuradors, a l’infern de dos en dos». Per cert, sembla que tocar la closca de la tortuga porta bona sort, a la propera ruta guiada ho farem.

 

Bústia de casa de l'Ardiaca.

Bústia de casa de l’Ardiaca.

SI VOLS SABER MÉS UNEIX-TE A LA NOSTRA COMUNITAT!